Ubuntu Server Lamp - VtigerCRM

Öncelikle hoşgeldiniz. Burada size ubuntu server sanal makine kurulumunu ve bunun üzerinde bir lamp uygulaması gerçekleştirmeyi anlatacağım. Karşılaştığım sorunları da beraberinde ekleyeceğim. Umarım faydalı olur.

Adım 1: http://www.ubuntu.com/download/alternative-downloads  => İlk olarak bu adresten "Ubuntu Server 15.10 32bit" indirerek başlıyoruz.
Ek Açıklama: Bu sayfadan indirdiğiniz dosya torrent dosyası olabilir. Torrent üzerinden indirme yapmak için http://www.utorrent.com/intl/tr/ adresinden bir torrent uygulaması edinebilirsiniz.

Adım 2: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads adresinden de virtualbox indirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, indirecek olduğunuz virtualbox sürümünün kendi bilgisayarında yüklü olan işletim sisteminize uyumlu olanını seçmektir.

Adım 3: İndirmelerimizi yaptıysak, artık kuruluma geçebiliriz. Kurulum aşaması ve burada seçeceğimiz seçenekler çok önemli. Bunun için takip edebilmeniz açısından https://www.youtube.com/watch?v=O0bG_xxPOVI adresindeki videoyu izleyerek kurulum gerçekleştirmenizi şiddetle öneririm. Bununla birlikte tabi kullanıcı adınızı ve şifrenizi videodaki gibi yapmak zorunda değilsiniz. Kendi belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifrelerinizi kullanabilirsiniz. Bu kullanıcı adı ve şifrelerinizi bir yere not almanızı öneririm. Çünkü ilerleyen vakitlerde işlemlerinizi bu kullanıcı adı ve şifrelerinizi kullanarak gerçekleştireceksiniz.
Ek Açıklama: Bu adımdan sonraki işlemleri yapabilmek için bilgisayarımızın ve sanal bilgisayarın internet bağlantısının olması gerekmektedir.

Adım 4: Sanal bilgisayarımızda kendi bilgisayarımızdaki komutları kopyala yapıştır yapamıyoruz. Bu gibi özellikleri kullanmak için ve ilerleyen maddelerdeki komutları rahatlıkla gerçekleyebilmeniz için putty ile ssh bağlantısı yapmanızı öneririm. Bunun için sanal makinenin 22 portunu yönlendirmeniz yeterlidir. Tabi bunun yanı sıra sanal makinenin 80 portunu da yönlendirmeniz gerekiyor, web üzerinden erişim sağlayabilmek için. Genelde ağ bağdaştırıcısını NAT seçip port yönlendirme işlemi yapılıyor.
Resim 1: Sanal makine ağ ayarları
 Bunun yerine yukarıda resimde gördüğünüz köprüleme işlemini yapınca sanal makinemiz otomatik olarak bizim modemden ip almış oluyor ve onunla artık aynı ağda oluyoruz ve bu sayede ip adresini putty yada web tarayıcısı adres çubuğuna yazarak sanal makineye erişim sağlayabiliyoruz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra sanal makinenizi açıp komut satırına "ifconfig" yazmanız yeterli olacaktır.

Adım 5: Evet arkadaşlar, artık kurulumumuzu yaptık ve kullanabileceğimiz sanal bir bilgisayar üzerinde koşan ubuntu server işletim sistemine sahip bir makinemiz var. Burada yapacağımız ilk işlem sanal bilgisayarımızı açıp kullanıcı girişi yaptıktan sonra "sudo apt-get update" ve "sudo apt-get upgrade" komutlarını çalıştırmak olacaktır.

Adım 6: Bilgisayarımıza uzaktan bir web tarayıcısından erişmek için, veritabanı işlemleri yapabilmek için ve php işlemlerini yapabilmek için bilgisayarımıza php, apache ve mysql kurulumlarını gerçekleştirmeliyiz. Bunun için "sudo apt-get install apache2" , "sudo apt-get install mysql-server libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql" ve "sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 php5-mcrypt" komutlarını sırasıyla çalıştırmanız gerekiyor.

Adım 7: Artık bilgisayarımız hazır ve bizim VtigerCRM kurmamızı bekler haldedir. Öncelikle komut satırına "wget   http://itfroccs.hu/downloads/vtigercrm-6.0Beta.tar.gz" komutunu yazarak vtigercrm 6.0 sürümünü indiriyoruz.
Ek Açıklama: Bu adımdan sonraki işlemleri yaparken izin problemleriyle karşılaşmamak için komut satırına "sudo su" komutunu yazınız. Ardından sizden şifrenizi isteyecektir. Doğru bir şekilde giriş yaptıktan sonra komut satırında ki $ işaretinin yerini # almış olmalıdır. ve kullanıcı adınız yerine root yazısı gelmelidir.

Adım 8: İndirmiş olduğumuz dosyayı "/var/www/" dizinine atmamız gerekmektedir. Bunun sebebi apache'nin çalıştırdığı dosyalar default olarak bu klasör içindedir. Komut satırına "cp vtigercrm-6.0Beta.tar.gz /var/www/" komutunu yazarak dosyamızı kopyalamış oluyoruz.

Adım 9: Komut satırına "cd /var/www" dosyamızın bulunduğu klasöre gitmiş bulunuyoruz. Ardından "tar -xvzf vtigercrm-6.0Beta.tar.gz" Komutuyla dosyalarımızı arşivden çıkarıyoruz. "chmod -R 775 vtigercrm", "chown -R <apache_user>:<apache_group> vtigercrm" ve son olarak "chmod -R a+rw vtigercrm" komutuyla da dosya okuma yazma izinlerini vermiş oluyoruz.

Adım 10: Artık tüm ayarlamalarımız ve işlemlerimiz tamamlanmıştır. Son olarak http://sanalmakineipsi/vtigercrm adresiyle arayüzümüze erişiyoruz. İlk giriş yaptığınızda size kurulum yaptıracaktır. Burada install seçeneğine tıklayarak gerekli adımları doldurunuz. Ve daha önce bir database oluşturmadıysanız mysql bilgilerinizi yazdıktan sonra create new database seçeneğini tıklamanız yeterli olacaktır. Kurulumu gerçekleştirdikten sonra http://sanalmakineipsi/vtigercrm adresinden artık kurmuş olduğunuz vtigercrm'i yönetebilirisiniz ve kullanabilirsiniz.
Resim 2: VtigerCrm Kurulmuş hali

Herkese iyi çalışmalar...

Yorumlar

  1. Helal olsun sabri reis yüs puanlık bir ödev mşl <1nput type='nazar boncuğu'>

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PfSense ile Yapılanlar

Kali Linux - Ubuntu Desktop -PfSense Kurulumu

PACKET TRACER